Var Olan Sistemden Yeni Sisteme Geçme

teknolojıSistem hazır olduğu zaman eski sistemden yeni sisteme geçmek için bir çok farklı yol vardır:

  • Paralel Çalıstırma (Parallel running)
  • Pilot Değişim (Pilot changeover)
  • Direct Değişim (Direct changeover)
  • Açamalı Değişim (Phased cahangeover)

Paralel çalıştırma( Parallel running)

code.jpgYeni sistem doğru bir şekilde çalışana kadar, hem eski hemde yeni sistemin birlikte çalışır.Bu sitem çok pahalıdır diğerlerine göre çünkü belli bir zaman diliminde bir iş iki kere yapılacak. Ancak, en güvenli sistemdir. Çünkü, eğer yeni sistemde bir sorun oluşursa, problemler düzeltilene kadar, her zaman eski sisteme gitmek zorunda kalacağız.

Pilot değişim(Pilot changeover)

degis-tokusŞirketin küçük bir kısmında değişime başlanır.Eğer tatmin edici başarı eldi edilirse, sistem şirketim tüm bölgelerine yayılır. Örneğin; bir market yeni ‘kendi kendine tarama’ sistemini tanıttı. Ama bunu ilk başta iki veya üç şubesinde uyguladı. İşte bu pilot değişimdir.

Direk değişim(Direct changeover)

directEski sitem tamamen kaldırıp yerine hızlı bir şekilde yeni sistemin gelmesidir. Bu seçenek çok tehlikelidir. Çünkü, yeni sistem ile ilgili halen problemler olabilir. Bu çok tehlikeli bir metot olmasına rağmen çoğu şirket tarafından tercih ediliyor.

 

Aşamalı Değişim(Phased changeover)

aşamalıDeğişim aşamalara veya evrelere ayrılır. Her aşama birer birer sunulur ve eski sistem değiştirilmemiş kısmı tamamlamak için çalışmaya devam eder.

 

Referanslar